Sinir sistemi rahatsızlıklarında bitkilerle tedavi

Reklam
Sinir sistemi rahatsızlıklarına karşı kendi kendini tedavide kullanılan başlıca bitkiler, çuhaçiçeği, kediotu, melisa, şerbetçiotu, sarı kantaron, çarkıfelek, lavanta, turunç çiçeği, papatya, yulaf sapı ve kır çiçekleridir.

İç sıkıntısı


İç sıkıntısında, biraz koyu hazırlanmış, ılık melisa çayı kişiyi gevşeterek rahatlamasını sağlar. Sıkıntı mideyi de etkiliyorsa, melisada bulunan uçucu yağ, mide siniri (nervi vagus) üzerinde yatıştırıcı (sedatif) etki gösterir. Sıkıntıya bağlı iştah kaybında melisa ve şerbetçiotu çayı karışımı, mide ağrısında papatya çayı faydalı olur.

Melisa çayı: 2 çay kaşığı melisa yaprağı üzerine 250 ml sıcak su ilave edilip kapalı bir kapta 10 dakika kısık ateşte ısıtılır, süzülür, günde üç defa bir fincan içilir.

Melisa ve şerbetçiotu çayı: 2 çay kaşığı melisa ve yarım çay kaşığı şerbetçiotu çiçeği (kozalağı) üzerine 250 ml sıcak su ilave edilip kapalı bir kapta, 5 dakika kısık ateşte ısıtılır, süzülür, günde üç defa bir fincan içilir.

Uzun süren iç sıkıntısı halsizliğe neden olur. Böyle durumlarda, aşağıdaki çay reçetesi kişiyi sakinleştirir, bitkinliğini giderir, kür şeklinde alınırsa sinir sistemini düzenler.

Sarı kantaron 20 gr
Melisa yaprağı 19 gr
Ahududu yaprağı 13 gr
Alıç yaprağı ve çiçeği 11 gr
Nane yaprağı 10 gr
Kediotu kökü 7 gr
Şerbetçiotu çiçeği 7 gr (kozalağı)
Pasiflora 7 gr
Lavanta çiçeği 6 gr

Çay balla tatlandırılabilir (şeker hastaları stevia ile tatlandırır), acil durumlarda yatmadan yarım saat önce bir fincan içilir. Kür uygulandığında, sabah akşam bir fincan içilir, 46 hafta devam edilir.

Aşağıdaki yatıştırıcı çay formülleri İsviçre ve Avusturya farmakopelerinden alınmıştır:

BeruhigenderTee (Ph. Helv.VI)
Melisa yaprağı 10 gr
Nane yaprağı 10 gr
Kediotu kökü 25 gr
Turunç çiçeği 20 gr
Anason meyvesi 15 gr (iyice dövülmüş)
Çarkıfelekotu 20 gr

Nerventee (Ö.A.B.)
Melisa yaprağı 10 gr
Nane yaprağı 10 gr
Turunç çiçeği 10 gr
Turunç kabuğu 10 gr
Kediotu kökü 60 gr

Stres-gerginlik


Strese karşı kediotu, gümüşdüğme, ginseng, mine çiçeği, aslankuyruğu, devedikeni, ayvadana, kaside ve yulaf gibi bitkiler faydalıdır.

Sindirim problemleri ve çarpıntıyla görülen akut strese karşı aşağıdaki drog karışımından %45’lik alkolle 1/5 oranında hazırlanan tentür, günde bir defa 5 ml (1 tatlı kaşığı) alınır, gerektiğinde doz günde 23 defa tekrarlanabilir.

Kaside herbası 20 kısım
Kediotu kökü 20 kısım
Aslankuyruğu 10 kısım
Alman papatyası çiçeği 10 kısım
Ayvadana herbası 10 kısım

Karaciğer problemleri ile görülen akut strese karşı aşağıdaki drog karışımından hazırlanan glisereden 1 günde 12 defa 5 ml alınır.

Kaside herbası 20 kısım
Kediotu kökü 20 kısım
Devedikeni 10 kısım
Mine çiçeği herbası 10 kısım
Yulaf 10 kısım

Uykusuzluk


Ruhî gerginlik, hareketsizlik, aşırı miktarda alınan kafeinli içecekler, akşamları geç ve ağır yemek uykusuzluğa yol açabilir. Asabî uyku kaybı ve düzensizliklerine karşı, uyku yastığı, uyku verici çaylar ve yatıştırıcı bitki banyoları kullanılır.

Uyku yastığı


Bazı uçucu yağ bitkileriyle evde hazırlanabilen özel bir yastıktır. İnce keten kumaştan, 15 x 15 cm ölçüsünde, ağzı fermuarlı bir torba dikilir. İçine, aşağıdaki formüllerden tercih edilen bitki karışımı, sıkıştırmadan gevşek şekilde doldurulur, baş yastığının veya yatak çarşafının altına konur. Hasta, başını bu uyku yastığına denk getirecek şekilde yatar. Yatak vücudun sıcaklığıyla ısındıkça, karışımdaki uçucu yağlar harekete geçerek hastada yatıştırıcı etki meydana getirir. Yastıktaki drog karışımı bir ay sonra yenilenmelidir. Uyku yastığında şu karışımlardan biri kullanılabilir:

Şerbetçiotu 20 gr
Kediotu kökü 20 gr
Civanperçemi 10 gr
Papatya çiçeği 10 gr
Melisa yaprağı 10 gr

***

Melisa yaprağı 20 gr
Sarı kantaron 20 gr
Kediotu kökü 20 gr
Lavanta çiçeği 40 gr

***

Şerbetçiotu 30 gr
Sarı kantaron 30 gr
Kediotu kökü 30 gr

***

Şerbetçiotu 30 gr
Sarı kantaron 20 gr
Lavanta çiçeği 20 gr

Uyku içecekleri


250 ml tam yağlı süt üzerine çok ince kıyılmış rezene konulur, hafifçe ısıtılır, süzülerek 1 çay kaşığı bal ilave edilir (şeker hastaları stevia ile tatlandırır), yatmadan yarım saat önce içilir.

250 ml tam yağlı ılık süt, 250 ml ılık papatya çayıyla karıştırılır, 12 tatlı kaşığı balla tatlandırılarak (şeker hastaları stevia ile tatlandırır) yatmadan bir saat ve yarım saat önce olmak üzere 2 fincan içilir, artanı -gece uyanılırsa içilmek üzere- bir termosla yatağın yanına konur. Bu içecek, imtihan ve benzeri sıkıntılardan ileri gelen uykusuzluklarda çocuklar için de uygundur.

1 fincan %2’lik kediotu kökü çayı, yatmadan yarım saat önce, hem yetişkinler hem çocuklarca içilebilir.

Yatıştırıcı bitki banyoları


 Aşağıdaki bitkilerinden herhangi biriyle banyo yapılabilir. Verili miktarlara göre hazırlanan drog ve su karışımı 10 dakika kadar kapalı bir kapta hafif ateşte ısıtılır, bir tülbentten süzülerek banyo suyuna (küvete) ilave edilir.

Kediotu banyosu: 100 gr kediotu kökü + 2 lt su

Yulaf banyosu: 100/150 gr yulaf samanı + 35 lt su

Şerbetçiotu banyosu: 50 gr şerbetçiotu çiçeği + 3 lt su

Lavanta banyosu : 50 gr lavanta çiçeği + 1 lt su

Melisa banyosu: 60 gr melisa yaprağı + 5 lt su

Banyo suyu sıcaklığı 3538 ̊C, banyo süresi 10 dakika olmalı, iyice kurulanıp yatmalıdır. Yatmadan önce ılık ve şekersiz bir fincan ıhlamur çayı içilirse sonuç daha etkili olur

Kaynak

Yrd.Doç.Dr. Aslan Kalafatçılar
Reklam

Uyarı: Bu yayındaki resim, makale ve video vs. Web'de bulunan çeşitli kaynaklardan alınmıştır. Telif hakkı tamamen kaynağa göre düzenledi. Bu konuda bir sorun varsa, buradan bizimle irtibata geçebilirsiniz.
İLGİLİ YAYINLAR
Disqus Yorumlar
© Copyright 2017 Bitki Rehberi-Şifalı Bitkiler - Tüm hakları saklıdır. - Düzenleme Blogger Eklentileri Destek Blogger