Gebelikte Döneminde Şifalı Bitkiler

Reklam
Bir çoğumuz şifalı bitkilerden  bitkisel ilaç ve takviye olarak günlük hayatımızda yararlanıyoruz. Ancak bitkisel ilaçları gebelik döneminde dikkatli kullanmalıyız. Gebelik döneminde çok zorunlu almadıkça bitkisel ilaç kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kullanılacaksa da aşırıya kaçmadan çok dikkatli doktor kontrolünde kullanılmalıdır.


Bitkisel ilaç Gebelikte dikkatli Nedeni Papatya, Almanca (papatya) Cilt üzerinde bir krem ​​olarak kullanıldığında tahriş ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Aşırı kullanımı sinir sistemi ve uykusuzluk uyarılması neden olabilir.

Düşük dozlarda kullanılabilecek şifalı bitkiler


Kırmızı Biber(capsicum frutescens): Çok Miktarda tüketilmesi ishale neden olabilir.

Ekinezya (echinacea purpurea): Küçük dozlarda gebelikte güvenli olduğu söylenebilir, Ancak sadece yedi gün boyunca kullanabilirsiniz. Bulantı, karın ağrısı, ishal, alerjik reaksiyonlara neden olabilir nefes darlığı , mide yanması , kabızlık , ağız ülseri, baş ağrısı , baş dönmesi , uykusuzluk ve oryantasyon bozukluğu yapabilir. Yüksek dozlarda hem kadınlar hemde erkekler de doğurganlığı azaltabilir.

Okaliptüs Yağı :Küçük dozlarda seyreltilmiş bir uçucu yağ olarak rahatlatmak için buhar banyosu yapılabilir Sadece kısa süreli kullanın. Cildinize sulandırılmamış yağ tahrişe neden olabilir. Ayrıca mide bulantısı neden olabilir

Zencefil (Zingiber officinale) Daha önce düşük yapmış veya vajinal kanaması olan kadınlar kullanmamalıdır kan seyreltici etkisi vardır. Aşırı miktarda karın ağrısı, mide yanması ve cilt kaşıntı neden olabilir. Kullanılacaksa da üç çay kaşığı aşılmamalıdır. Planlı ameliyatlardan veya doğum öncesi en az 2 hafta önceden kullanımı kesilmelidir.

Lavanta (lavendula angustifolia) Eğer kalp şikayetleri veya mide için asit giderici ilaç alıyorsanız kullanmayın.Çünkü mide ekşimesi yapar.

Nane (Mentha piperita) Yağı deriye uygulandığınnda zaman zaman cilt tahrişi, mide yanması, bulantı, kusma ve allerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Çarpıntı yapabilir. Eğer kalp şikayetleriniz varsa veya mide için asit giderici ilaç alıyorsanız kullanmayın. Çünkü mide ekşimesi yapar .

Kırmızı Ahududu yaprağı (Rubus idaeus) Düşük riski Yapabilir. Yüksek dozlarda alındığı takdirde Doğum sancılarını uzatabilir. Normalde Adet sancılarını azaltıcı etkisi olan bir bitkidir. Gebelik döneminde doktorunuza danışın.Demir eksikliği olanlar demir tabletleri kullananlar tansiyon hastaları kullanmamalıdır.

Sinameki Yüksek dozlarda uzun süreli ve sık kullanılması bağırsakların fazla çalışmasından dolayı ortaya çıkabilecek İshal ve karaciğer hasarına sebep olduğu saptanmıştır.Düşük öyküsü olanlar veya erken doğum riski taşıyanlar kullanmamalıdır. Karın ağrısı ve kramplara, bulantı ve ishale neden olabilir.Gebelikte sadece kısa bir süre için kullanılacaksa ödem önleyici ilaçlar kullananlar, kalp rahatsızlığı olanlar ve böbrek rahatsızlığı olanlar kullanmamalıdır.



Sadece doktor konrolünde kullanılabilecek şifalı bitkiler


Pamuk kökü (Gossypium herbaceum)Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir

Helonios Kökü (chamaelirium luteum) Lityum alıyorsanız Kullanmayın.Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir

Yasemin (Jasminum grandiflorum) Rahim kasılmalarını başlatabilir düşük veya prematüre doğum riski vardır.

Aslanpençesi (Alchemilla xanthoclora) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir. Çok yüksek dozlarda karaciğer hasarına neden olabilir.

Keklik Üzümü (mitchella repens) Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir.Düşük veya Reken Doğuma neden olabilir.


Gebelik süresince kesinlikle  kullanılmaması gereken bitkiler



Barut Ağacı (rhamnus frangula) Kramp gibi rahatsızlıklara, mide bulantısına neden olabilir. Ayrıca uzun süreli kullanımı kalp problemlerine ve kas güçsüzlüğüne potasyum eksikliğine neden olur.

Aloe vera (aloe barbadensis) Doğum defektlerine neden olabilir , düşük ve bir müshil etkisi vardır. Ancak aloe vera içeren cilt kremlerini ve jelleri cilt üzerinde kullanmakta bir sakınca yoktur.

Melekotu (melekotu archangelica) Uterus kasılmaları ve güneş duyarlılığına neden olabilir.

Anason(Pimpinella anisum)Cilt tahrişine neden olabilir.

Mazı (occidentalis)Kusma, ishal, astım, nöbetler, düşük veya erken doğum neden olabilir.

Güz çiğdemi Hücre bölünmesini etkileyerek doğum defektlerine neden olabilir.

Karamuk,Kadin Tuzluğu(Berberis vulgaris) Bitkisel ilaç olarak kullanıldığında rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır. Ayrıca kan şekeri düşüklüğü neden olur.

Beth kökü,Amerikan beth kökü, Hint balsamı (Trillium erectum) Rahim kasılmalarını uyarıcı ve midede tahriş edicidir. Düşük veya erken doğuma neden olabilir.

Acı portakal,Turunç(citrus aurantium) Kalp dengesizliklerine ve felce neden olabilir.

Karayılan otu (Cimicifuga racemosa)Rahim kasılmalarını uyarıcı etkilere neden olabilir.erken doğum yaptırabilir.

Bloodroot,Kanada kan kökü (Sanguinaria anadensis) Bulantı, düşük kan basıncı, deri iritasyonu ve uyuşukluğa neden olabilir. Yüksek dozda komaya yol açabilir.

Aslan kulağı (Caulophyllum thalictroides) Prematüre doğum ve Bebekte gelişim bozuklukları, kalp sorunları ve felce neden olabilir.

Amerikan kurtayağı (lycopus americanus) Tiroid bezinin büyümesine sebep olur ve hipofiz hormonlarını etkileyebilir.

Kimyon (Carum carvi)Rahim kasılmaları, düşük veya erken doğum neden olabilir.

Akdiken (rhamnus purshiana) Uzun süreli kullanımı, sıvı kaybı ve potasyum eksikliği neden olabilir.

Kereviz tohumu (Apium graveolens) Rahim kasılmaları, düşük ya da Fazla miktarlarda erken doğuma neden olabilir.

Papatya, roman (Anthemis nobilis) Rahim kasılmaları, düşük veya erken doğum nedena olabilir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Tarçın Çok miktarda kullanımı karaciğer toksisitesine yol açabilir.

Adaçayı (Salvia sclarea) Güçlü rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır. Gebeliği ilk aylarında düşük riski yapabilir. Büyük dozlarda kullanımı çok güçlü kasılmaları takiben fetal distres(sağlıklı bebeğin kaybına) neden olabilir.

Karanfil (Sanguinaria anadensis) Kan pıhtılaşma sorunları ve karaciğerde komplikasyonlara neden olabilir.

Karakafes (Symphytum officinale) Bebeğinizde anormallikleri neden olabilir. Karaciğer için toksik ve kanserojen(kanser yapan) olabilir.

Çuha Çiçeği (Primula veris) Eğer alerjik deri reaksiyonları ve mide bulantısı var neden olabilir.

Şeytan pençesi (harpagophytum procumbens) Düşük, ishal, bulantı, kusma, baş ağrısı, karın ağrısı, alerjik cilt tahrişi ve kan hastalıklarına neden olabilir.

Çin Melekotu (Angelica sinensis) Düşük, erken doğum, ishal ve güneş ışığına karşı hassasiyete neden olabilir. Yüksek dozlarda kanserojen olabilir.

Mürver (Sambucus nigra) Bulantı, kusma veya şiddetli ishale neden olabilir. Olgunlaşmamış meyvesi halsizliğe, baş dönmesine ve uyuşukluğa neden olur.

Rezene (Foeniculum vulgare) Alerjik reaksiyonlar, rahim kasılmaları, düşük veya erken doğuma neden olabilir.

Çemen (Trigonella foenum-graecum) Büyük miktarda rahim kasılmaları, düşük veya erken doğuma neden olabilir.

Gümüşdüğme(Tanacetum parthenium) Rahim kasılmalarını uyarıcıdır erken doğum neden olabilir. Bulantı, ishal,kabızlık, baş ağrısı, karın ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir.

Sarımsak (Allium sativa)Fazla miktarda potansiyel rahim kasılmaları, düşük veya erken doğuma neden oalabilir.Mide rahatsızlıklarına da neden olabilir.

Ginseng, Asya (Panax Ginseng) Bebeğinizin gelişiminde anormalliklere neden olabilir.

Ginseng, Sibirya (senticosus) Büyük dozlarda uyku hali, anksiyete, sinirlilik, göğüslerde hassasiyet ve düzensiz kanamalara neden olabilir. Çarpıntı ve yüksek kan basıncına neden olabilir. Uzun süreli kullanım siyatik ve kas spazmlarına da neden olabilir.

Altın ragwort (Senecio aureus) Bebeğinizin gelişimini olumsuz etkiler ve karaciğer için toksik olabilir. Hangi rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi ise düşük veya erken doğuma neden olabilir.

Altınmühür (Hydrastis anadensis) Hangi rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi vardır düşük veya erken doğuma neden olur. Şiddetli sarılık ve bebekte muhtemel beyin hasarına neden olabilir.

Gotu kola (centella asiatica) Yeterli kullanımını desteklemek için gebelikte etkisi hakkında bilgi yoktur. Karaciğer toksisitesine neden olabilir.

Kırlangıçotu (chelidonium majus) Karaciğer için toksik olabilir ve hepatit'e neden olabilir.

Atkuyruğu (equisetum arvense) B1 vitamini Eksikliğine yol açabilir.

Ardıç meyvesi (Juniperus communis) Böbrekler için toksik etkiye ve düşüğe neden olabilir Doğurganlık problemleri rahim ve rahim içine ve döllenmiş yumurtanın implantasyonu na neden olabilir.

Venüs çarığı (Cypripedium parviflorum) Halüsinasyonlar neden olabilir. Güvenilirliği için yeterli kanıt yok.

Meyankökü (Glycyrrhiza glabra) Uterus stimülasyonu, düşük veya erken doğuma neden olabilir. Kan basıncını artırır.

Yaban kerevizi (levisticum officinale) Uterus stimülasyonu, düşük veya erken doğuma neden olabilir.

Mercanköşk (Origanum vulgare) Şiddetli miktarda rahim kasılmaları, düşük veya erken doğuma neden olabilir.

Ökseotu (Viscum album) Düşük riski,rahim kasılmalarını uyarıcı ve erken doğuma neden olabilir. Kan basıncını artırır.

Aslanotu (Leonurus cardiaca) Uterus stimülasyonu, düşük veya erken doğuma neden olabilir.

Pelin otu(Artemesia vulgaris) Düşük, erken doğum, alerjik reaksiyonlara,bebekte anormalliklere neden olabilir.

Mür,Mirra, Myrrhe (commiphora molmol) Uterus stimülasyonu, düşük veya erken doğuma neden olabilir.

Kekik (Origanum marjoricum) Uterus stimülasyonu, düşük veya erken doğuma neden olabilir.

Maydanoz (Petroselinum crispum) Bu rahim kasılmalarını uyarıcı ve doğum kusurlarına neden olabilir.

Misk cevizi,Küçük hindistan cevizi (myristica fragrans) Gebelikte kullanıldığında düşük veya erken doğum olmasına neden olabilir. Halüsinasyonlar neden olabilir ve ağrı giderici ilaçlar ile reaksiyona girebilir.

Çarkıfelek çiçeği,Pasiflora ,Fırıldak çiçeği, Saat çiçeği,Tutku çiçeği(Passiflora incarnata) Uterus stimülasyonu, düşük veya erken doğuma neden olabilir.

Yarpuz (mentha pulegium) Karaciğer ve böbrekler için toksil etkisi vardır. Baş dönmesi, kanlı kusma, deliryum, nöbetler, yüksek kan basıncı ve kan pıhtılaşma problemlerinin yanı sıra rahim stimülasyon, düşük ve erken doğuma neden olabilir.

Kınakına kabuğu (kınakına officinalis) Görme bozuklukları ve allerjik reaksiyonlar, baş ağrısı, bulantı, ishal, kusma ve kanamaya neden olabilir.

Yalancı Ginseng (Ginseng) Uterus stimülasyonu, düşük veya erken doğuma neden olabilir. Kan incelmesi ve diğer kan problemleri yapabilir.

Anemon Çiçeği,rüzgar çiçeği (Pulsatilla ) Uterus stimülasyonu, düşük veya erken doğum, yanı sıra bebeğinizde anormalliklere neden olabilir.

Ravent (Ravent officinale) Ishal, bulantı, mide kanaması ve laksatif etkisi olabilir. Uzun süreli kullanımı kas zayıflığına yol açar, potasyum eksikliğine neden olur.

Biberiye (Rosmarinus officinalis) Büyük miktarlarda tüketilirse doğumsal rahim anomalilerine neden olabilir. Uçucu yağı kan basıncını yükseltir ve epilepsi hastalarında potansiyel nöbetleri tetikleyebilir.

Rue (Ruta graveolens) Uterus stimülasyonu, düşük veya erken doğum gibi karaciğer veya böbrek yetmezliğine neden olabilir.

Safran (Crocus sativa) Çok Fazla Tıbbi miktarlarda alındığı takdirde uterus stimülasyonu neden olabilir.

Adaçayı (Salvia Officinale) Adet kanaması tetikleyebilir ve düşüğe neden olabilir. Hormonlar üzerindeki etkisi nedeniyle Anne sütünü azaltabilir.

Sassafras (sassafras albidum) Kanserojen ve karaciğer için toksik olabilir bol miktarda safrol içerir. Ayrıca da düşük yapmaya neden olabilir.

Çobançantası (capsella bursa-pastoris) Uterus stimülasyonu, düşük, erken doğum veya tiroid sorunlara neden olabilir.

Sarı kantaron Ciltte hassasiyet, bulantı ve kusma, uyku bozukluğu, kabızlık ve anksiyete nöbetlerine yol açabilir.

Solucan otu,Pire otu (Tanacetum vulgare) Uterus stimülasyonu, düşük veya erken doğuma neden olabilir. Uzun süreli kullanımlarda kusma, havale, böbrek ve karaciğer hasarı, solunum güçlüğü, bilinç kaybı ve düzensiz kalp atışı(çarpıntı)na neden olabilir.

Kekik (Thymus vulgaris) Alerjik reaksiyonlar uzun süreli kullanımı ile ortaya çıkabilir.

Mine Çiçeği (Verbene officinalis) Mide rahatsızlıklarına ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Akköpekotu,köpekotu,kara ısırgan (marrubium vulgare) Muhtemelen düşük ve erken doğum neden olur rahim uyarıcı etkileri olabilir. Ishal ve deri tahrişine neden olabilir.

Yabani yer elması (Dioscorea villosa) Hormonları üzerinde etkili olduğu bilinmektedir.Gebelikte kullanımını destekleyen etkileri hakkında yeterli bilgi yoktur.

Kestere (Stachys officinalis) Kan basıncı azaltır ve ishale neden olabilir.

Pelin (Artemisia absinthum) Düşük, rahim kasılmaları, erken doğum, havale ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Reklam

Uyarı: Bu yayındaki resim, makale ve video vs. Web'de bulunan çeşitli kaynaklardan alınmıştır. Telif hakkı tamamen kaynağa göre düzenledi. Bu konuda bir sorun varsa, buradan bizimle irtibata geçebilirsiniz.
İLGİLİ YAYINLAR
Disqus Yorumlar
© Copyright 2017 Bitki Rehberi-Şifalı Bitkiler - Tüm hakları saklıdır. - Düzenleme Blogger Eklentileri Destek Blogger