Ev Detoksu

Reklam

Evimizdeki toksik madde ve mikroplardan doğal yöntemlerle kurtulmak için neler yapmalıyız?

Yaz sıcaklarından korunmak için klimalara sığındık ve sıcağı dışarıda tutabilmek için pencereleri kapalı tuttuk. Bunu yaparken serinledik ama toksik maddeleri kendimizle birlikte eve hapsettik. Uzmanlar yetersiz havalandırmanın iç mekanlardaki hava kirliliğinin en önemli sebebi olduğunu söylüyor. İç mekanlardaki hava kirliliği dışarıdakinden iki ila beş kat daha fazla olabiliyor. Bu durum, astım gibi solunum yolu hastalıklarını ve alerjik reaksiyonları tetikleyebiliyor.

Evde göremediğimiz, tadını alamadığı- mız ve koklayamadığımız binlerce kimyasal madde bizimle birlikte yaşıyor. Makul oranlarda maruz kalındığında insan vücudu bu kimyasalların olumsuz etkileriyle baş edebiliyor. Ama günlük hayatımızda mikroplara ve toksik maddelere yoğun oranda maruz kalmak bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Reha Cengizlier, evlerdeki en zararlı toksik maddenin özellikle Türkiye’de çok önemli bir sorun olan sigara gibi tütün ürünlerinin kullanımıyla ortama salınan gazlar olduğunu söylüyor. “Sigara dumanında yüzlerce toksik gaz bulunuyor. Bu gazlar metabolizmayı alt üst ediyor ve başta solunum yolu ve kan kanseri olmak üzere her türlü hastalığa davetiye çıkarıyor.” Evin nefes alması çok önemli diyen Cengizlier, aşırı yalıtım sonucu hava giriş-çıkışının tamamen engellenmesinin evin terlemesine ve küf, mantar ve mikropların oluşmasına zemin hazırladığını belirtiyor. Tam tersi yalıtımı iyi yapılmamış evlerin tavan ve duvarlarında oluşan küfler ısıyla havaya karışarak solunum yolu hastalıklarına neden olabiliyor.

Çoğu zararlı kimyasallar içeren temizlik malzemeleriyle evimizi mikroplardan arındırdığımızı düşünürüz. Fakat temizlik için kullandığımız bu maddeler zararlı içerikleriyle hem çevreyi hem de sağlığımızı tehdit ediyor. Bu nedenle vaktimizin bü- yük kısmını geçirdiğimiz evlerimizin temizliği ayrı bir önem taşıyor. Neyse ki kimyasal temizleyiciler tek çözüm değil. Doğal malzemeler ve alınacak basit önlemlerle evdeki zararlı maddelerden kurtulmak çok kolay. İşte oda oda yapılması gerekenler...

 TEMİZLEMEYİ HİÇ DÜŞÜNMEDİKLERİMİZ
Boş çöp kutusu
Telefon ahizesi
Diş fırçası
Mama kabı (Evcil hayvan)
Kontak lens kutusu

En doğal temizleyiciler
Çamaşır sodası: Katı ve sıvı yağların temizliğinde etkilidir. Hafif yakıcı etkisi yüzünden kullanırken eldiven takılmalı.
Sirke: Asitli yapısıyla mikropları öldürür, yağ ve mineral kalıntılarını çözer.
Karbonat: Aşındırıcı ve beyazlatıcı etkisi vardır. Kokuların giderilmesini sağlar.
Boraks: Koku giderici ve dezenfektan özelliği olan boraks küflenmeyi önlemede etkilidir.

En zararlı temizleyiciler
Kimyasal aşındırıcılar: Fosforik, hidroklorik ve sülfürik asit içeren lavabo açıcılar, tuvalet ve fırın temizleyiciler tehlikeli kimyasallardan.
Çamaşır suyu: Solunduğunda ya da göze temas ettiğinde oldukça zararlıdır.
Fosfat: Deterjanlarda bulunur ve fazlası ciddi çevre problemlerine yol açar.
Petrol ürünleri: Dietilen glikol gibi petrol bazlı maddeler içeren temizleyiciler hem çevre hem de sağlık açısından çok zararlıdır.

EN SİNSİ MİKROP YUVALARI
Bulaşık süngeri
Kesme tahtası
Eviye
Duş perdesi
Bulaşık ve çamaşır makinesi

SALON
Oda kokuları kullanmayın. Oda spreyleri, mum ve tütsü gibi yakılarak koku veren malzemelerden uzak durun. Buharlaştırma yoluyla koku veren ürünleri ya da kurutulmuş doğal çi- çekleri seçin. Temizliği su buharıyla yapın. Tüylü ev hayvanlarının ortama bıraktığı salya, tüy ve deri döküntülerinin alerjik etkisine karşı bunlara özel temizlik uygulanmalı. Sıcak su buharıyla kimyasal maddelerin kullanımına gerek bırakmayan cihazlar en iyi çözüm. Mobilya ve halılarda doğal malzeme tercih edin. Sentetik halılar yerine pamuklu ya da yünlü olanları seçin. Duvardan duvara halı yerine, doğal yer döşemeleri ya da seramik kullanın. Ama en iyi çözüm mümkünse hiç halı kullanmamak
YATAK ODASI
Özellikle ev tozu ve akar alerjiniz varsa yatak odasında fazla eşya bulundurmayın. Yerde halı kullanmayın. Ama halıdan vazgeçmem diyorsanız akarların barınmasını kolaylaştıran uzun tüylü modeller yerine, kısa tüylü ve küçük ebatlıları seçin. Organik yatak ve baza tercih edin. Şiltenizi düzenli olarak havalandırın. Naftalinden uzak durun. Dolaba kaldırdığınız sezon dışı giysilerinizi naftalin yerine lavanta gibi kurutulmuş doğal çiçeklerle saklayın
BANYO
Banyonuzu küflerden kurtarın. Banyolar genellikle karanlık, nemli ve sıcak olduğu için küf üremesine ideal ortam yaratır. Banyo sırasında duvardaki küf, buhar etkisiyle havaya karışıp solunur. Ortamın havalandırması sık sık kontrol edilmeli, fayanslar, ayda en az bir kere sirkeli suyla temizlenmeli. Duş filtresi kullanın. Musluk suyundaki atık maddeler ısıyla havaya karışabilir. Duş filtresi bu toksinlerin solunmasını engeller. Doğal malzemeden duş perdeleri kullanın. Duş perdeleri sürekli ıslak kaldığı için küflere uygun ortam yaratır. Plastik duş perdeleri yerine bambu ya da pamuk gibi doğal malzemeden yapılanları tercih edin. Sentetik perde kullanıyorsanız çamaşır makinesinde hassas yıkamada 5 dakika yıkayın ya da küf ve kireci arındırmak için sirkeli suyla temizleyin
MUTFAK
Ocağınızı kontrol ettirin. Pişirilen her yemek az ya da çok mutfağa duman, is ve (gaz ocağı kullanılıyorsa) karbon monoksit (CO) salımına neden olur. Ocak aleviniz sarı renk ise bu, ortama gerekenden fazla miktarda CO yayıldığı anlamına gelebilir. Bu durumda üretici firmadan yardım isteyin. Aspiratör filtrenizi değiştirin. Yemek yaparken havalandırma yetersizse, ocak ateşinde yanan zehirli gazlar ortamda kalarak toksik etkilere yol açabilir. Bu yüzden ocağın üzerinde yeterli havalandırma olmalı, aspiratörler kontrol edilmeli, filtre ve süzgeçleri temizlenmeli, belli aralıklarla değiştirilmeli. Yiyecekleri açıkta bırakmayın. Açıkta kalıp bozulan yiyecekler ortama toksik madde salınmasına neden olur. Kirli bula- şıkları ortamda uzun süre bekletmeyin. Bulaşık süngerini dezenfekte edin. Temizlik maddeleriyle kullanıldığı için her zaman hijyenik olduğu sanılan bulaşık süngerleri sicili en kötü mutfak malzemesi. Süngeri dezenfekte etmek için bir dakika kadar mikrodalga fırında tutabilir ya da bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Ayda en az bir kez süngerinizi yenileyin. Eviye ve kesme tahtanızı temizleyin. Lavabo ve kesme tahtaları mikropların en sevdiği yerlerdir. Eviyenizi her kullanımdan sonra sıcak suyla temizleyin. Kesme tahtanızı bulaşık makinesinde yıkayabilir, üzerine sirke dökerek bir gece bekletebilir ya da alkolle ovabilirsiniz.
Reklam

Uyarı: Bu yayındaki resim, makale ve video vs. Web'de bulunan çeşitli kaynaklardan alınmıştır. Telif hakkı tamamen kaynağa göre düzenledi. Bu konuda bir sorun varsa, buradan bizimle irtibata geçebilirsiniz.
İLGİLİ YAYINLAR
Disqus Yorumlar
© Copyright 2017 Bitki Rehberi-Şifalı Bitkiler - Tüm hakları saklıdır. - Düzenleme Blogger Eklentileri Destek Blogger