Doğal Cilt bakımı, kil, kil çeşitleri, kil maskesi

Reklam

Kil


Kil cilt bakiminda çok yönlü bir maddedir. Derinden bir temizleyici olarak kil, kiri  epidermisin derinliklerinden disari çikarir. Besleyici olarak kil, saglikli cildin devamliligi  için önemli olan iz elementleri dagitir. Temizleyici ve sikilastirici olarak kilin güçlü  faaliyeti en iyi limon suyu veya su içeren katki maddeleri ile birlesir.  Terapi kil ayni zamanda antiseptik, anti-iltihabik ve analjeziktir.

KİL ÇESITLERI


Granitin yavas erozyonu ile olusan tortu formunda kil rengini ve terapi niteliklerini aldigi demir oksit, tuzlar,kalsiyum ve degisik miktarlarda diger iz elementler gibi birçok minerali içerir. Kozmetik amaçlar için üç  çesidi yaygin olarak bulunur.

Beyaz kil (veya kaolin) silika ve magnezyum açisindan zengindir. Bu kil dogaldir ve çok kuru degildir ve kirleri emer ve degerli mineralleri cilde geri verir. Bütün cilt tipleri için (ve özelikle kuru ciltler için) maske veya losyon olarak uygundur. Yesil kil zengin silika, mangan, alüminyum ve demir oksit içerigi ile cilde daha fazla mineral ve iz elementler getirir fakat daha kurudur. Güçlü etkisi sivilce, yag bezlerinin asiri faaliyeti, egzama veya hasarli cilt dahil problemli cilt durumlarinda daha uygundur.

Kirmizi kil, yesil kilinkilere benzer nitelikler ve belirtilere sahiptir. Kirmizi rengi,  yüksek demir oksit içerigi yüzündendir. Kozmetik kil yüksek fiyatlarla satilan hazir maskelerden ayri olarak üç sekilde bulunur. Onu süper markette bulabilirsiniz ancak,  birçok özel tedarikçileri de vardir. Bulabilirseniz toz seklinde alin. Su veya herhangi baska bir siviyi hizla emerek ve mavi-yesil deniz yosunu gibi diger kati katki maddeleriyle, dogranmis otlar veya meyve veya sebze püreleri iyi karisarak kolay kullanilir. Küçük yumrular halinde satilan kili önce blender veya kahve ögütücüsü  içinde kendiniz toz haline getirmezseniz karismasi biraz daha uzun sürer. Son olarak kil macun olarak kullanima hazir sekilde de satilir. Bu oldukça zaman kazandirici olsa da yapabileceginiz maske çesidini sinirlar çünkü bazi reçeteler, kil, sivi hale gelmeden önce diger katki maddeleri ilavesini gerektirir. Ayrica nispeten daha pahalidir.


KİL MASKESI YAPMAK


Kil maskesi yapmak çok kolaydir. Gerekli kil miktari (genelde 2-3 yemek kasigi)  (5mm. kadar) dinlenmis mineral su ile kaplanir ve karistirmadan 30 dakika  dinlenmeye birakilir. Evian suyu veya mineralleri düsük diger bazi sise sulari tavsiye  edilir; musluk suyu veya klor içeren herhangi bir su kullanmayin. Dinlenme sonrasina  kadar (bütün su emilene kadar) karistirmamak önemlidir çünkü, erkenden karistirmak  maskeyi yapiskan ve pütürlü hale getirerek yogunlugunu etkiler ve bu yüzden  uygulanmasi daha zor olur.

Dinlenme süresi bittikten sonra katki iyice karistirilir. Kullanima hazir olmasi için  karisim, rahatlikla uygulanabilecek kadar kalin macun yogunluguna sahip olmalidir.  Eger çok sivi olursa yapismayacak; çok kalin olursa cilde derinden nüfuz etmeyecektir.  Çok ince olan karisima az miktarda kil ilave etmek yeterince kolaydir fakat, çok kalin  olan macun daha fazla su ilave etmek dikkat ister: her seferinde karistirarak azar azar  ilave edin.

Kile diger maddeler ilave edilecekse bunun bu asamada yapilmasi tercih edilir fakat,  yag veya yag karisiminin kuru kile eklenmesi en iyisidir. Bazen dinlendirilmis sise suyu yerine meyve veya sebze sulari veya  kullanilir. Ayni dinlendirme ve karistirmama kurali uygulanir. Toz kil (veya patates  nisastasi) bazi hafif maskelerde kalinlastirici etken olarak kullanilir. Birçok durumda  dinlendirme süresi gerekmez. Etkili olmasi için bir kil  maskesi haftada en azindan bir veya iki kez uygulanir.
Reklam

Uyarı: Bu yayındaki resim, makale ve video vs. Web'de bulunan çeşitli kaynaklardan alınmıştır. Telif hakkı tamamen kaynağa göre düzenledi. Bu konuda bir sorun varsa, buradan bizimle irtibata geçebilirsiniz.
İLGİLİ YAYINLAR
Disqus Yorumlar
© Copyright 2017 Bitki Rehberi-Şifalı Bitkiler - Tüm hakları saklıdır. - Düzenleme Blogger Eklentileri Destek Blogger